Vernedering
Mijn leerlingen weten dat een uurtje bijles wiskunde bij Elian niet alleen wiskunde uitleg is maar ook: hoe gaat het met je? Wil je nog een kopje thee? En als je een 8 hebt gehaald krijg je van mij een heerlijke chocolademuffin.
Maar ik hoor ook minder leuke verhalen. Van pesterijen op school. En ja ook ik ben gepest. Ik had een bril op met +9 glazen en werd Koeie oog genoemd.
Pesterijen zijn vernederingen. Het woord alleen al: Vernederen. Bah. Wat betekend het woord vernedering eigenlijk. Op Wikipedia staat de volgende betekenis: Vernedering is een situatie waarbij men zich door een daad van een ander of door de omstandigheden klein en minderwaardig voelt.
Op https://verkenjegeest.com/vernedering-is-een-aanval-op-onze-identiteit/ lees ik het volgende: 'Schuld, woede, verdriet en razernij zijn enkele van die emoties. Maar we hebben één emotie niet vermeld. Het is zo sterk dat het ons echt verscheurt. En dat is vernedering. Het is een aanval op onze identiteit. Vernedering is een onaangename, intense emotie die meestal diepe langdurende wonden creëert. Het is een aanval op onze identiteit en tast ons zelfvertrouwen aan. Het zorgt ervoor dat we het later moeilijk zullen hebben om het weer op te bouwen.'
Vernederingen komen misschien vaker voor dan u en ik denken.
Wat mij geholpen heeft en ik raad het mijn leerlingen ook altijd aan: ga schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Schrijven in de derde persoon.
Op de laatste site lees ik nog het volgende: ….We moeten onszelf goed behandelden, onszelf waarderen en van onszelf houden. Als we verdraagzaam zijn tegenover anderen, waarom zouden we onszelf dan niet op dezelfde manier behandelen?
Met een lieve groet, Elian